Reklama

ČTU vydal povolenia pre nové DAB+ vysielače, niektoré by sme mali zachytiť aj na Slovensku

Český telekomunikačný úrad (ČTU) aktualizoval v týchto dňoch zoznamy DAB+ vysielačov medzi ktorými sa objavili aj nové povolenia pre vysielače multiplexu Českého rozhlasu (ČRo) Brno – Kojál, Zlín – Tlustá Hora, České Budějovice – Kleť, Jáchymov – Klínovec a Plzeň – Sylván. Na novinky upozornili nadšenci v špeciálnej skupine “Česko přechází na DAB+” na Facebooku. Pre slovenských poslucháčov môžu byť zaujímavé prvé dva menované, ktoré by mali signálom zasiahnuť aj naše územie.
Pokračovanie nižšie:


Vysielače Brno – Kojál a Zlín – Tlustá Hora budú vysielať na kanáli 12D (229,072) s maximálnym povoleným výkonom 10 kW (ERP). Zvyšné tri majú využívať kanál 12C (227.360). Vysielač České Budějovice – Kleť môže šíriť signál s maximálnym povoleným výkonom 19.952 kW, Jáchymov – Klínovec s 10 kW a Plzeň – Sylván s 1 kW ERP. Presné termíny spustenia vysielačov zatiaľ nie sú známe, malo by to byť však ešte tento rok. Po ich spustení bude šíriť multiplex ČRo už 20 DAB+ vysielačov.

DAB+ multiplex Českého rozhlasu pokrýva aktuálne 61% populácie Českej republiky. V tomto roku sa však predpokladá ďalší rozvoj pokrytia a to až na 80% populácie.

Kompletnú ponuku DAB+, ako aj DVB-T/T2 vysielačov, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sú už pridané aj plánované DAB+ vysielače ČRo.

Šírené stanice v multiplexe ČRo:
ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Plzeň, ČRo Vysočina, Rádio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz a Rádio Retro

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

Komentáre už nie sú povolené.