Reklama

TA3 testovala v DVB-T. Vysielala v lepšej kvalite, no iba z jedného vysielača [aktualizované]

Spravodajskú televíziu TA3 mohli dnes opäť po niekoľkých dňoch prijímať diváci zadarmo aj prostredníctvom antény. Nejednalo sa však vôbec o celoplošné pokrytie, ako tomu bolo v prípade šírenia v druhom celoplošnom multiplexe. Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk zaradil slovenský spravodajský kanál do svojho miestneho DVB-T multiplexu v Nitre operátor AVIS.

Aktualizované o 15:38: Po niekoľkých hodinách bola televízia TA3 z ponuky miestneho multiplexu vyradená. Údajne sa jednalo iba o testy. Zatiaľ nie je jasné, či sa televízia objaví v multiplexe aj na stálo.
Pokračovanie nižšie:

AVIS šíril TA3 pre Nitru a blízke okolie niekoľko hodín v HD kvalite (HD/MPEG-4) s rozlíšením 1920x1080i. Dátový tok dosahoval približne 5 Mbps. Podľa našich informácií aktuálne televízia za toto šírenie nebude platiť, AVIS sa rozhodol pridať spravodajskú stanicu do svojho miestneho multiplexu totiž na vlastné náklady. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ju nešíri z ďalších takmer 30 DVB-T vysielačov, ktoré prevádzkuje po celom Slovensku.

Miestny vysielač v Nitre je umiestnený na panelovom dome v mestskej časti Klokočina. Signál šíri na 52. kanáli (722 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 1 kW. Platnosť povolenia pre tento vysielací kanál je už len do konca roka. Aktuálne sa však čaká na nové povolenie. Po jeho udelení sa preladí vysielač na nižší kanál.

Súšasťou nitrianskeho multiplexu sú aktuálne programy TV Nitrička, TV Noe, TV Central, TV Romana a TA3 HD.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ja ako koncesionár odmietam,aby sa moje peniaze cez RTVS míňali na projekty ako DVB-T a DAB+.

    1. A ako by si chcel prijímať všetky programy RTVS zadarmo? Len cez dvb-t a DAB+ sa to dá. Doteraz Ti nevadilo, že si nemohol prijímať všetky programy SRo? Samozrejme ešte sa musí zlepšiť pokrytie. Inak zostáva internet a platené platformy (tv).

    2. Budúcnosť je jasna, kedysi to bol Orangutan, teraz je to DAB+, najjednoduchší spôsob na šírenie rozhlasu. FM už zvoní umieracik. To doteraz, keď rozhlas vysielal na strednych vlnach, na FM to bolo zadarmo? Už dlho som takéto nedomyslene názory nečítal. Radšej hamovat ako niečo vypustíš do éteru…

    3. FM tu bude ešte dlho, možno 10 – 20 rokov, to pásmo nie je potrebné uvoľňovať a nové DAB prijímače majú aj FM tuner (pásmo). DAB bude slúžiť hlavne pre doplnkové, menejžánrové stanice. FM prijímače má množstvo ľudí, DAB prijímače možn nejaké 1 % ak vôbec (ak viete presné číslo opravte).

    4. @mm
      mám DAB,FM,Internet – rádio
      FM som ešte nepustil pretože stanice ktoré počúvam sú na DAB a čo nie je na DAB počúvam cez internet

    5. No a ešte Tvoje ťažko zarobené peňáze idú nielen za verejnoprávny DVB-T multiplex MUX3, ale aj za komerčný multiplex MUX1, kdé má verejnoprávna TV tiež TV a rozhlasové programy.

  2. Nevie niekto či ide ešte TV Komarno na 53. kanáli alebo došlo k zmene?

    1. Plánovali preladiť. Dokonca aj našli vhodný kanál (vzhľadom na ostatné slovenské vysielače). Neviem ale, ako sa k tomu postavil maďarský úrad.

    2. Fajnsmeker,
      teraz som ho naladil na 43. kanáli, čiže ho preladili.

    3. Mimochodom od 1. 11. do 15.11. odkódovaná stanica Super TV2, Spektrum a Comedy Central.

  3. pre skratek:

    V Prešove nefungujú od dopoludnia žiadne programy v regionálnom DVB-T muxe K27, ide iba nosná (čierny obraz) – stav k 5. 11. – 14:00 hod.

  4. Treba sa pýtatať v REAL TRADING, to je držiteľ povolenia … či ?

    1. Ten mux K27 Prešov má už asi 2 roky AVIS nie REAL TRADING

    2. Aký AVIS ?
      Na jar tohto roku bolo povolenie „Prešov, K27, 10W, vertikal“ predĺžené do roku 2027 pre REAL TRADING.

  5. Kedy konečne opravíte vyselač LC a
    Avis 3 mesiace je negunkčný.

    1. Možno ešte licitujú tí z TA3.

      Fajnšmeker, cez víkend sa pozriem na KMT (Komárňanskú mestskú tv). Chytal som ju na prútikovú anténku od USB DVB-T prijímača magnetom uchytenou na oceľovom stĺpiku lampy (i maďarské stanice), možno sa len pohla, lebo teraz ju ani ja nechytám. Cloní mi susedových dom, nový majiteľ ho ešte prerába, dávajú sadrokartón, (((tak možno i tie oceľové konštrukcie svoje urobili))), ale skúsim, či sa nepodarí KMT chytať.

    2. fzj
      Dakujem. Pozeral som, ze im skoncilo povolenie a neviem ci preladili alebo to vypli.

  6. Keď som otvoril stránku a prečítal nádpis, tak som čakal, že TA3 bude v Bratislave na vysielači Vlčie hrdlo 26. kanál

  7. Ako Sorry, ale popravde Vás nechápem všetkých tých, ktorí sledujú TV cez DVB-T alebo DVB-T2 a stále sa sťažujú, že nejde tá alebo tamtá stanica alebo ich je stále málo…
    Kúpte si satelitný prijímač a parabolu a máš tam toho dosť
    A kto to chce zadarmo, tak cez niektoré weby na internete

    1. Ale keď husto prší alebo sneží ,tak si skončil zo satelitným vysielaním ❗

    2. no ja pozeram v aute napriklad, rep. som pozeraval TA3

    3. Dušan: keď máš dobre nastavenú parabolu (a vo vhodnej veľkosti, nie 60cm), tak to ide aj v daždi a snežení bez problémov.
      Jaro Klasik: akože pri satelitnom príjme problémy nie sú? A čo tá hromada sťažností tu v diskusiách, že nejdú novo pridané programy Skylinku, že vyradili skupinu Discovery a tisíc ďalších? Okrem toho nie každý má voľný výhľad na juh…

  8. Otázka pre Skrateka:

    Po testovaní v NT sa objaví TA3 v celej sieti AVISU alebo nie ?

  9. Mne zas prestal ist 52k nitricka a ostatne naopak zlepsilo sa Orf 1,2 na24kanale ATV2 34 k

    1. To preto, lebo su zlepsene podmienky na prijem vzdialenych vysielacov.

  10. Môže byť sú lepšie príjmové podmienky minule ak furt pršalo tak to skoro nešlo

  11. Písal mi pán Kašuba z Avisu: Nie, zial, aj toto co sme pustili rusime, poziadali nas o to. Robilo to niektorzm ludom zle

    K.

    1. Kazdy rozumny clovek pochopi o co tu ide.

      P.S: Pre menej chapavych: TA3 nechce vysielat volne.

    2. @PeterHumax:

      To je listové tajomstvo, to nemôžeš len tak hodiť na obraz…

  12. Je smutne az tragicke ze vzhladom na koncesionarske poplatky mame ponuku programov aku mame oproti ceskej republike.

    1. koncesie sú na tvorbu programov a vysielanie TV a rozhlasu RTVS.
      Tri TV stanice RTVS za 4,64 €/mes. v DVBT sú až až.

  13. Hello Skratek.

    Keď sa budeš nudiť, opýtaj sa v TV Prima, či by CNN Prima News nedali do DVB-T siete AVISU.

  14. pre luba- ty pozeráš v aute tv tak to potom na našich cestách vyzerá???

    1. Nikde nepísal, že pozerá za jazdy. Okrem toho, TA3 sa dá aj za jazdy, tam stačí zvuk…

  15. Unás tesedikove kanál 52 nefunguje to je zaujimavé ked otocím na trnavu kanál 33 a kanál 43 funguje a slabsí visielac

Komentáre už nie sú povolené.