Reklama

V DAB+ testuje nové komerčné rádio [aktualizované]

V digitálnom rozhlasovom multiplexe (DAB+) operátora Towercom testuje nové komerčné Rádio Rock, ktoré by malo odštartovať v blízkej dobe. Na novinku upozornil jeden z členov skupiny Digitálne rádio DAB+ SK na sociálnej sieti.
Pokračovanie nižšie:

Vysielanie rozhlasovej stanice Rock bolo najskôr dostupné iba v DAB+ multiplexe Západ, vo večerných hodinách sa však objavilo aj vo zvyšných dvoch (Stred a Východ). V čase písania správy bola rozhlasová stanica šírená v DAB+ s dátovým tokom 128 kbps a v kodeku HE-AAC v1. Slideshow či informácie o hranom interpretovi dostupné neboli.

Aktualizované: Po 18:00 bolo Rádio Rock pridané do celej siete DAB+ po celom Slovensku. Správu sme preto aktualizovali.

Prevádzkovateľom Rádia Rock bude D.EXPRES. Počas testovacieho vysielania môžu počúvať poslucháči rockovú hudbu bez hovoreného slova. Stanica bude dostupná z FM vysielačov v Bratislave, Trenčíne a pravdepodobne aj cez DAB+. Oficiálny dátum štartu nie je známy. Podrobnosti aktuálne zisťujeme.

Aktuálne je na Slovensku v prevádzke celkovo osem DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Nitra – Zobor (10C), Trenčín – Nad Oborou (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Rimavská Sobota – Paláska (11C), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Operátor AVIS prevádzkuje vysielač Nitra – Zobor (10C), zvyšok Towercom. V pláne sú ešte ďalšie vysielače ako Borský Mikuláš – Dubník (6D), Košice – Dubník (10C) a Košice – Heringeš (10C), všetky už získali potrebné povolenia. Ponuka je rozdelená na tri multiplexy (Západ, Stred a Východ).

Detailnejšie informácie sú dostupné v sekcii Vysielače, kde je aj presná poloha jednotlivých vysielačov, ako aj programová ponuka.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Už som ho naladil v DAB+ Trenčín ,ide super keby ďalej pridavali radia do DAB+ to by bolo super.Idu mi aj české DAB aj rakúske na vonkajšiu antenu

  2. Slideshow dostupné (Žilina – Krížava) – logo rádia.

  3. Rádio Rock som naladil v Martine (žilina – Krížava )
    šíriteľ – Towercom
    frekvencia – 12A (223,936 Mhz)
    bit rate – 128 kbps
    kodek- AAC
    Kanál – Stereo
    Prezentácia (Slideshow) – Logo (Rádio Rock)

  4. Áno, môžem potvrdiť, že po 16:00 na 12A z Laskomera ešte nebolo.

  5. Ja ani neviem či je to rádio DAB. V prvom rade ma napadlo dabovane rádio. Potom som si uvedomil že som poriadne prestrelil. Aby som chytil DAB čo potrebujem a vlastne akú výhodu to má pre bežného človeka alebo pre mňa.

    1. Ja keď som dal vyhľadávať DAB, tak mi našlo iba Divadlo Andreja Bagara.

      No ono záleží či si v pokrytí. Jedna z výhod je, že bude viac staníc vysielať na jednej frekvencii. Niektoré pritom cez FM nenaladíš.

  6. Dobrý večer , kúpil som DAB rádio, v aute vôbec nič, som okres Pezinok. Doma niekedy asi 6 staníc išlo celkom solídne, no minule iba 2 stanice aj to som musel behať po byte. Je smutné, že tak dlho sa o tom hovorí a stále je to nepoužiteľné. Vysielače majú slabý výkon. Bývam 38km od Bratislavy a skôr chytím signál z Nitry, lebo má väčší výkon Hrdlička

Komentáre už nie sú povolené.