Reklama

Chorvátske DAB+ vysielače prijímateľné na Slovensku vysielajú na novom kanáli, niektorí ich už nemusia naladiť

Chorvátsky operátor OIV preladil podľa zistení SatelitnáTV.sk v poslednom období viacero vysielačov digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+) na nový vysielací kanál. Dotklo sa to aj dvoch vysielačov Sljeme a Ivanšćica, ktoré je možné za zlepšených prijímových podmienok prijímať na Slovensku. Oba spomínané vysielače vysielajú po novom na kanáli 11C (220.352 MHz), doteraz pritom využívali kanál 9C (206,352 MHz). Zmena sa dotkla aj iných vysielačov, tie však nie sú až tak pre tamojších DXerov zaujímavé.
Pokračovanie nižšie:

Zmena vysielacieho kanálu na 11C (220.352 MHz) môže znamenať pre niektorých na Slovensku znemožnenie príjmu, vzhľadom k tomu, že rovnaký kanál využíva tiež rakúsky multiplex City MUX Wien II.

V chorvátskom DAB+ multiplexe, ktorý je za zlepšených príjmových podmienok možné prijímať aj na Slovensku či v susednej Českej republike, je aktuálne šírených maximálne 10 rozhlasových staníc a jeden dátový kanál (EPG). Počet staníc závisí od regiónu. Multiplex je totiž rozdelený na šesť regiónov. Základnými stanicami sú verejnoprávne HR1 a HR2, ako aj Radio Nacional, EXTRA a HAPPY. V niektorých regiónoch je navyše dostupné tiež Radio Tvornica, CMC Radio, klasikHR, Broj 1 a bravo! KIDS. Všetky rádiá sú šírené s dátovým tokom 96 kbit/s a v kodeku HE-AAC v1.

Kompletnú ponuku DAB+ multiplexu aj so zoznamom vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak u mňa na Kysuciach sa objavoval z HRT najčastejšie vysielač Vinkovci/Borinci na 8C v horizontale 5 kW,som zvedavý či sa objaví teraz na 11D v horizontále.(Na 12A je silná Krížava)

  2. Áno je to tak. Chytal som Chorvátsko na 9C spolu so Slovincami (10D, 12B). Na 10C chytám Viedeň, takže mi zostali len Slovinci 🙁

  3. Je smutne ze mam x rokov dvb prijimac a mam problem na nom nieco naladit.. som radioamater a troska tomu rozumiem. Zaroven sa divim ze niekto este pocuva takto 96/128k okresane audio ked cez net to ma.lepsie.. ak uz riesite anteny tak sa dajte na amatercenie 🙂 je to obojsmerne ..

    1. Ako radioamater by si mal byt vdacny za akykolvek ulovek. Kvalita nehra prim.

Komentáre už nie sú povolené.