Reklama

V Rakúsku spustili druhý celoplošný DAB+ multiplex a päť regionálnych. Signál doletí aj na Slovensko

V susednom Rakúsku rozšírili dnes už krátko po polnoci ponuku digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+. Tamojší operátor ORS spustil presne podľa plánu druhý celoplošný multiplex s označením MUX 3 a päť nových regionálnych sietí s označením MUX 2, ktoré sú rozdelené na regióny Vorarlberg, Tirol, Salzburg und Oberösterreich, Niederösterreich und Nordburgenland a Steiermark, Kärnten und Südburgenland. Okrem toho v prevádzke zostáva prvý celoplošný multiplex a tiež viedenský City Mux Wien II.
Pokračovanie nižšie:

Nové multiplexy môžu byť zaujímavé tiež pre slovenských poslucháčov, ktorí aj doteraz mali možnosť prijímať DAB+ vysielanie z Rakúska. V prípade druhého celoplošného multiplexu je možné prijímať najmä v blízkosti hraníc kanály 5C a 8B a čo sa týka regionálnych multiplexov, tak tam pôjde o kanály 10B (MUX II – Niederösterreich und Nordburgenland), prípadne 8D (MUX II – Kärnten, Steiermark und Südburgendland).

Druhý celoplošný multiplex šíri 14 rozhlasových staníc a jeden dátový kanál. Konkrétne sú to ‚RADIO VM1‘, Radio LoungeFM, SUPERFLY, NOSTALGIE, Beats Radio, Nachrichten, * SOL *, Radio GÖD, ARABELLA, Antenne HIT, # Rot Weiss Rot, # Super 80s, Flash 90s, XXXL a SPI OS (data).

Ponuka staníc v regionálnych multiplexoch je odlišná. V multiplexoch DAB+ MUX 2-StBK a DAB+ MUX 2-NOE, ktoré môžu byť k dispozícií na Slovensku sú to stanice Antenne Kaernten, Antenne Stmk, ! Soundportal !, GRUEN-WEISS, Rock FM, Radio Val Canale, SPI MUX2 StBK (data), prípadne EurodanceX-Press, Pirate Radio, OÖNow a SPI NOE (data).

Podarilo sa vám naladiť nové rakúske DAB+ multiplexy aj na Slovensku. Podeľte sa s ostatnými so skúsenosťami v komentároch. Môžete napísať aj miesto príjmu.

Vždy aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Vysielače druhého celoplošného DAB+ multiplexu MUX III:

VysielačVysielací kanál
WIEN 1 (Kahlenberg)5C
WIEN 8 (Liesing)5C
WIEN 9 (DC Tower 1)5C
ST.PÖLTEN (Jauerling)5C
SEMMERING (Sonnwendstein)5C
LINZ 1 (Lichtenberg)8B
BREGENZ 1 (Pfänder)6A
INNSBRUCK 1 (Patscherkofel)8B
SALZBURG (Gaisberg)9A
KLAGENFURT 1 (Dobratsch)6B
WOLFSBERG 1 (Koralpe)6B
GRAZ (Schöckl)8B
BRUCK/MUR 1 (Mugel)8B
RECHNITZ (Hirschenstein)8B
SCHLADMING 1 (Hauser Kaibling)8B

MUX II – Niederösterreich und Nordburgenland

VysielačVysielací kanál
WIEN 1 (Kahlenberg)10B
WIEN 8 (Liesing)10B
WIEN 9 (DC Tower 1)10B
ST.PÖLTEN (Jauerling)10B
SEMMERING (Sonnwendstein)10B

MUX II – Kärnten, Steiermark und Südburgendland

VysielačVysielací kanál
GRAZ 1 (Schöckl)8D
RECHNITZ-HIRSCHENSTEIN8D
KLAGENFURT 1 (Dobratsch)6D
WOLFSBERG 1 (Koralpe)6D
SCHLADMING 1 (Hauser Kaibling)7A
BRUCK/MUR 1 (Mugel)7A

MUX II – Salzburg und Oberösterreich

VysielačVysielací kanál
LINZ 1 (Lichtenberg)12A
SALZBURG (Gaisberg)12B

„MUX II – Tirol

VysielačVysielací kanál
INNSBRUCK 1 (Patscherkofel)8D

MUX II – Vorarlberg

VysielačVysielací kanál
BREGENz 1 (Pfänder)6C

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ešte verejnoprávny Östereich chýba.
    Redakcia nemáte info kedy dajú do DAB verejnoprávny rozhlas ?

  2. Tak na dnešný deň som sa dosť tešil a je fakt si z čoho vybrať. Veľmi ma prekvapil MUX NÖ, ktorý má oproti MUX 1 a MUX 3 perfektný signál. Skúšal som signál ŠAMORÍN-BRATISLAVA a signál skoro bez výpadkov(smer diaľnica R7-Bajkalská). Dokonca po samotnom Šamoríne hrá perfektne a o Petržalke ani nehovorím. Ako keby to bol lokálny MUX pre tieto miestaMUX 1 tak nehrá

    1. V tomto teple to z juhu práši jedna radosť. Práve počúvam na FM Chorvátov a mieša sa aj Afrika.

  3. Naladene. V BA, v okoli OC Central som naladil 5C, 5D (ten som aj mal predtym),10B. Tusim aj 8B co je Reichnitz, ten ma ale slabsi signal nez Semmering.. Parada, opat pestrejsi vyber 🙂 Dakujem Oesterreich. Uz len doplnit celoplosny verejny mux s OE1,2,3,FM4 apod..

  4. Dnes boli dobré podmienky,u mňa okres KNM,naladilo aj Linz na 6D a 8B.Na 8B je ten isti obsah,ako Viedeň 5C,okrem Antenne HiT,ten tam chýba ,miesto toho tam majú Antenne OO.

  5. V Petrzalke teraz okolo 100 stanic dokopy. Tiez potvrdzujem MUX2 NOE velmi silny signal, prijem skoro na urovni Kamzika. Asi Semmering nema obmedzenie smerom na BA alebo pouzivaju nejaky iny antenny system na Kahlenbergu alebo neviem co to je. Ale ten signal mam najsilnejsi, ked nasmerujem antenu na Semmering a nie na Kahlenberg.

    1. a ide aj Rechnitz MUX2 STBK na hranici prijmu, ale tam jedina zaujimava stanica je Antenne Steiermark, sem tam Soundportal. Antenne Karnten vysiela to iste.

  6. Ty výkony vysílaču se budou podle mě pohybovat v řádu 5 až 10 kW v pásmu VHF. Tak snad někde uvedené hodnoty budou zveřejněny.

    1. Myslim, ze Semmering je 5,6kW.. tak som nasiel cez wiki semmering – Sonnwendstein. Wien Kahlenberg ma tusim 10kW.. ostatne som nepozeral..
      Signal ide stabilne.. len sa mi niektore radia zdaju tiche oproti tym co su v 5D uz dlhsi cas..
      Akurat na 5D sa Arabella Relax zmenila na Arabella Magic.. od 15.6.24

    1. Ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

  7. Večer, v noci a ráno idú nové MUX II StBK – GRAZ 1 aj vo Veselom pri Piešťanoch na 7 prvkovú VHF anténu. Celkom zaujímavé.

    1. Peter
      Chystáš z Rechnitzu všetky 3 frekvencie 8A, 8B, 8D?

Pridaj komentár

Upozornenie: Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.