Reklama

Towercom vylepšil dvomi novými vysielačmi pokrytie digitálneho rádia na strednom a východnom

Telekomunikačný operátor Towercom dnes spustil oficiálne do prevádzky dva nové 5 kW vysielače digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+. Konkrétne sa jedná už o avizované vysielače Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 Mhz) a Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz). Operátor testoval vysielače už niekoľko dní pred ich oficiálnym spustením, poslucháči preto mohli signál z týchto vysielačov naladiť už skôr.
Pokračovanie nižšie:

Je pre nás prioritou zabezpečiť spoľahlivé pokrytie a vysokú kvalitu služieb pre našich zákazníkov. Umiestnenie DAB vysielača je kľúčovým krokom, ktorý nám umožní posilniť vysielanie a zároveň zlepšiť celkový rozhlasový zážitok pre obyvateľov a návštevníkov regiónu,“ povedal Zsolt Nagy, technický riaditeľ Towercomu. 

V pláne pre tento rok bol aj vysielač Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 Mhz), ten však spustený nebude. Ako náhrada má byť vysielač Rudník. Podľa informácií SatelitnáTV.sk má byť uvedený do prevádzky už v blízkej dobe. Aktuálne sa čaká na vydanie povolenia. Towercom chce pre tento vysielač využiť kanál 5C (178,352 MHz), na ktorom bude šíriť multiplex s maximálnym výkonom 1 kW.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Podarilo sa vám naladiť signál z nových DAB+ vysielačov Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 Mhz) a Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz)? Môžete sa podeliť so skúsenosťami s ostatnými v komentároch pod správou.

Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Liptovská Hrádok, potvrdzujem príjem vysielača RBK-Úložisko s výpadkami na prenosné rádio s prútovou anténou v mestskej zástavbe

  2. V okrese Kys.nové mesto je na 8A P.Bystrica,ale rušenie z Ružomberka poznať.Na 9A hrá v teréne s 5 prvkovú anténu aj Poprad-Hranovnica,ale aj po spustený je možné na jednom mieste naskenovať na 9A lokálny MUX z Krakova.

  3. Dá sa zachytiť aj v Ľubochni ale je to nepoužiteľné pre prenosné rádia s teleskopickou anténou. Kvalita signálu pod hranicou stabilného príjmu.

Pridaj komentár

Upozornenie: Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.