Reklama

DVB-T2: V MUX 4 sú šírené prvé programy v HEVC

Operátor Towercom dnes preklopil prvé televízne programy v 4. celoplošnom multiplexe (MUX 4) do novšieho a úspornejšieho kodeku HEVC/H.265. Ako sme už na SatelitnáTV.sk informovali ešte začiatkom augusta, zmena kodeku sa dotkla Sport 1 a Nova Sport 1 HD. Ide o prvé programy v MUX 4, ktoré sú šírené v tomto DVB-T2 multiplexe. Doteraz boli k dispozícii programy v HEVC iba v multiplexoch 1 a 2.
Pokračovanie nižšie:

V novšom kodeku HEVC tak po dnešných zmenách šíri aktuálne Towercom v terestriálnom vysielaní už šesť televíznych staníc: Sport 1, Nova Sport 1 HD, Šport HD, JOJ Šport HD, Sport 2 HD a JOJ Svet. Vo všetkých prípadoch je za názvom stanice uvedený kodek HEVC. Pre príjem všetkých staníc v HEVC je nutné, aby mali diváci zariadenie s podporou tohto štandardu.

Po zmene kodeku sa uvolnila v MUX 4 kapacita, ktorú môže operátor využiť pre rozšírenie platenej programovej ponuky Plustelky. Podľa informácií, ktoré má k dispozícii SatelitnáTV.sk, to má byť najnovší kanál skupiny Markíza a to Markíza Klasik.

Kompletný zoznam DVB-T, DVB-T2 a DAB+ vysielačov aj s ich presnou polohou na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače. Nechýba tam ani zoznam šírených programov s detailnými technickými parametrami. Vysielače sa zobrazia po kliknutí na vybraný multiplex.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Serem na plustelku, nemaju krimi ale klasik budu mat, maju s1 v sd a s2 v hd. Su normalne tie opice?

    1. Nie su, este limituju dvbt programy. Rad by som sledoval joj 24 alebo starka lux, ale kvoli tomu ze to je v dvbt2 sa to neda. Nemali by podla mna taketo programy davat do dvbt2, mali byt dostupne co najvacsiemu publiku. Problem je, ze neurobili kampan ako v cesku ze prejdite na dvbt2. Takze by som bol rad za joj 24 a lux v dvbt. Ved aj tak vysielaju v mpeg 4, tak nie je dovod podla mna byt v dvbt2.

    2. nikto
      Je 21.storočie plno možností ako sledovať joj 24 a tv Lux. Starká pozerá len fta dvb-t? Markíza jej nechýba? Lux vysiela v T2 už 3 roky. Takže si musel riešiť Lux už oveľa skôr.
      Aký používaš počítač alebo mobil? Tiež 20-ročný mobil s GSM a internetom edge/gprs? Alebo máš niečo novšie? Koľko Ťa dnes stojí mobil, počítač? Koľko Ťa dnes stojí nový STB s podporou T2/hevc? Nie je lepšie kúpiť nový box (40€), keď vieš, že do budúcna ho plne využiješ, keď sa všetko nové aj staré bude vysielať v T2/hevc?

    3. @Igor odpad menom markiza nepozerame uz odkedy ju vyradili z dvbt, nie nemam tlacitkovy gsm mobil, mam iphone a pocitac tiez mam, s windows 11. Box kupovat urcite nebudem, samo o sebe mi nerobi problem dvbt2, mam televizor s takou podporou, ale vacsi problem je u starkej, ale ta da coskoro upgrade cize potom to bude jedno. Lux mi je jedno, ale aspon joj 24 mohli dat do dvbt

  2. Edo nerobia si srandu lebo keď tam chcú dať Markíza klasik tak kapacitu jasné že nemajú museli by prehodiť do hevc viac staníc Markíza klasik bude hevc ja osobne by som bol radšej keby celú plustelky prehodili do hevc možno by boli aj ďalšie nové programy ale závisí to aj na tom v akom rozlíšení by išli aktuálne programy

  3. Kubo11 neviem čo vidíš na Markíza krimi ale závisí od vkusu samozrejme že aj ja by som privítal sport 1 HD ale bohužiaľ treba len čakať

  4. Super, naco mi je hevc, ked je to sd mazanica? A jojka by uz mohla prepnut na mpeg4

    1. O tom ako sa budú vysielať jojky v dvb-t rozhoduje joj Group a nie Towercom.

  5. Len jedno nechápem prečo Šport STVR a STVR 24 sú dvakrát?
    Keby to dali do Muxu 3 tak by mali miesta dosť.
    V Mux 1 by mohli dať ešte Nova Sport 2,
    Po prípade, Markíza Krimi,Klasik.
    Len kvôli čomu je balík Premium keď tam je iba EroXXX ?
    Mohli rozšíriť tento balík

    1. Lebo MUX 3 patri STVR a ta to tam ocividne dat nechce. Platim za Plustelku Premium balik+Standard balik, lebo to je vsade pokryte. Ale asi prestanem, lebo markiza mi je na dve veci. Keby aspon hlavny kanal Markizy bol free. Lenze to vela stoji…

    2. Zetor
      Balík Premium si predplaca minimum ľudí, pretože dvb-t využívajú predovšetkým cenovo citliví diváci. Ja sa divím, že ten Erox ešte nezrušili. Asi za neho platí Towercom len nejakú almužnu.

  6. Uz davno len CZ dvb-t2. Je to HEVC, ale tie kanaly idu a su vo vybornej kvalite. Ze to je SD tam pomaly ani nerozoznas.

  7. Kubo11 kde bývaš ktorej časti Slovenska keď tu píšeš o českom dvb-t 2

    1. Inac by ma zaujimalo preco v cz dvbt je 2 krat nova. Jedna v muxe 23 a druha v 24

  8. Kubo11 ja som z turzovky no samozrejme porovnať SD kanály na sk a CZ je jasne že CZ kvalita je samozrejme lepšia lebo oni používajú rozlíšenie 960×540 50 Hz

    1. ok ale cz sa o to lepsie stara, je komplet fta, statny podnik a nie nejaka plustelka

    2. Kubo
      Všade kde je konkurencia a nie monopol je ponuka pestrejšia a veľa programov aj fta. Takže to nie je o tom či je šp. alebo nie. Sa Ti divím, keď máš české dvb-t, že riešiš nejakú Markízu krimi keď máš krimi na Prime a ďalších CZ staniciach. To si platíš Plustelku?

    3. ano platim plustelku, aj markizu krimi mam, kedze platim celu cz / sk ponuku najvyssie baliky. no plustelka je tam najma kvoli chate, ked som na chate neni, ci modul mam doma. kedze tam dosiahne len dvb-t/t2

    4. Dosiahne tam aj satelit. Ten je takmer úplne všade okrem dolín s obrovskými kopcami kde je daná pozícia už pod obzorom. Ale tam zväčša dobre nejde ani DVB-T jedine z nejakého lokálneho vysielača ale myslím že tie lokálne dokrývače nie sú u nás bežné…

    5. asi by som to nepisal, keby som ten satelit neskusal. nejde ani 0,8 ani 16 ani 23,5 ide len dvb-t/t2

  9. Sport1 aj Nova sport1 po preklopení do HEVC seká obraz.

  10. Myslim si ze na znovuzrodenie dvbt by stacilo pridat jojko do zakladu a ak by sa podarilo zohnat ta3 do fta, tak by to mohlo mat vacsi uspech. Plus regionalky maju tv spark, doktor, noe a regionalnu tv. A este k tomu v dvbt2 idu vsetky sro, co vnimam ciastocne ako plus, kedze tam ma najmensie omeskanie. Fm oproti dvbt meska 1,5 sekundy a dab skoro 2,5.

  11. Inac zaregistroval niekto? Dnes zmizol z dvbt symbol sd. Neviete kedy?

  12. Ja si pamatam ked volne DVB-T bolo zlozenie TA3, STV1, STV2, Markiza, Doma, Dajto, JOJ, Plus, Wau, Senzi, TV8, Infokanal, Lux, STV1 HD, CT1 a CT2. Museli to vsetko rozkradnut! A potom vyplakavat ze maju malu sledovanost! Hovoria ze komunizmus, ale za komunizmu som mal prijem na CST z Ceskej socialistickej republiky a ORF z Rakuska! Nikomu to nevadilo!

  13. A aj Novu a Primu som cez SATRO prijimal cez analog, ale to je zas ina osoba, skrachovany komunista Zelezny!

  14. Dokrivac Žilina Straník škoda nechcú pridať 4 multiplex rušenie kdekoľvek dám anténu škoda že bývam v bytovke na štvrtom poschodí a DAB+ na Spiši už ide

Komentáre už nie sú povolené.