Reklama

Českí operátori získali povolenia pre DAB+ vysielače na Slovensku, chcú zlepšil pokrytie Moravy

Dvaja českí telekomunikační operátori získali v týchto dňoch od slovenského Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) povolenia pre vysielače digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+. Konkrétne ide o operátorov TELEKO digital a RTI cz. Nepôjde však o žiadnu konkurenciu pre slovenský Towercom. Obaja českí operátori chcú síce spustiť DAB+ vysielače na Slovensku, ale ich prioritou má byť zlepšenie príjmu na Morave. Konkrétne pôjde vysielač Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina, ktorý vlastní práve Towercom.
Pokračovanie nižšie:

Na základe vydaného povolenia od RÚ môže šíriť TELEKO digital svoj DAB+ multiplex z Veľkej Javoriny na kanáli 10D (215.072 MHz) a operátor RTI cz na kanáli 9D (208,064 MHz). V oboch prípadoch môže byť nastavený maximálny výkon vysielačov na 5 kW ERP. Platnosť povolení je do 31. decembra 2040.

Signál oboch multiplexov bude možné určite naladiť aj na území Slovenska. Treba však počítať s výraznými obmedzeniami. Podľa povolenia má byť signál najviac potlačený v smere na Slovensko od cca Bratislavy až po Prievidzu. V tomto smere tak bude šírený signál oboch multiplexov s minimálnym výkonom. Hlavný smer žiarenia vysielacích antén má byť na mesto Prostějov. O spustení vysielačov budeme samozrejme ešte informovať.

Teleko digital šíri aktuálne vo svojom DAB+ multiplexe rozhlasové stanice ČRo-Sever, ČRo-H.Králové, Rádio Proglas, DAB plus TOP40, Rádio 7 a z vybraných vysielačov aj ZUN rádio. RTI cz má vo svojom multiplexe stanice ČRo Karlovy Vary, Rádio 1, Rádio Proglas, Rádio Beat, DAB Plus Top 40, Rádio 7 a Signál rádio.

Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. @ leWoW :

      Víš vobec kde je Javorina když ťápeš takovou zemákovicu.

      Tento vysílač byl z poloviny na Moravě než sa kvoli němu aj posunula hranic když si ho přivlastnili Slováci jen sami pro sebe a tento vysílač byl za Československa moravsko-slovenský a šířily se z něho a TV stanice pro Moravu. Velkou zásluhu o vybudování tohoto vysílače (v té době amatérského) přesně na moravsko-slovenské hranici hlavně Moraváci strojaři z Uherské Brodu. Do dneska je na na této části Moravy problém s příjmem CZ TV stanic po odpojení CZ TV stanic z Javoriny!!!

    2. @Zdenek
      Ja to vôbec nezazlievam, kľudne si doplnte to pokrytie. Ja iba že idete rozvíjať u nás to DAB urputnejšie ako my samotní. Paradox tej situácie.

  1. Jinak tento vysílač měl aj dva názvy.

    Pro Moravu a místní moravské kopanice to byl vysílač Uherský Brod – Velká Javorina

    a

    pro Slovensko to byl vysílač Nové Mesto na Váhom – Veľká Javorina.

    1. Kľudne si ho zdemontuj a zober domov na Moravu a nezabudni kufre.

  2. Niekedy vysielala analógovo NOVA z tohoto vysielača na 21 kanále ,signál bol celkom slušný aj v Kys.novom meste.

    1. Spomínanú analógovú TV Nova Bolo možné chytať aj pri Komárne

    2. Našiel som, že Nova išla analógovo z 21. kanála 8kW a ČT2 20 kW. To vážne išlo až v Komárne?

    3. Pamätám si ako som zrnitú novu pozeraval, ale teda bolo to dávno, a na streche smerom na Javorinu bolo geniálne plzenské sito.

  3. Nevím jak to jde v praxi dodržet, ale pokud by platil vyzařovací diagram dle německé síťové agentury BNetzA tak by směrem na Slovensko pro 10D (Teleko) a 9D (RTI) platilo:

    Skalica 2,5 kW
    od Skalice po Holíč pokles na 2 kW
    od Holíča po Kbely pokles na 1,3 kW
    od Kbely po Moravský Svatý Ján pokles na 1 kW
    od Moravský sv. Ján po Veľké Leváre pokles na 630 W
    od Veľké Leváre po Zohorno pokles na 316 W
    od Zohorno po Bratislava západ (Patrónka) pokles na 126 W
    od Bratislava západ po Šamorín pokles na 50 W

    50 W dále až k ose Trenčín jih – Prievidza jih – Banská Bystrica jih

    od této osy po Turčianske Teplice (a sever Brezno a pořád jih Trenčín)) vzestup na 126W

    dále vzestup po L. Mikuláš (a sever Trenčín) na 316 W

    dále vzestup po osu Dubnica n.V. – Rajec – Martin sever – Dolný Kubín na 630 W

    od této osy po Žilina sever vzestup na 1 kW

    od Žilina po Čadca vzestup na 1,3 kW

    a tím to končí, 2 kW se vrací až severně od Lysá pod Makytou

    Všechny lokace přibližně. Některé to trefilo přesně např. Blavu Patrónku 🙂 Lovu zdar.

    1. Palec hore. Super analýza AndrejH. Nevieš ako je to prosím teraz teoreticky smer SR pri Lysej Hore po zmene na 10D?

    2. @ Rudo
      Lysá hora 10D Teleko (v provozu) a 9D RTI (plán) dle BNetzA. Je potřeba si uvědomit, že antény nejsou na hlavním vysílači ale na budově meteorologické stanice 10 m nad terénem a že výkon není vše, směr SK „divoký“ profil 🙂

      od osy Čadca sever – Námestovo po osu Čadca sever – Tvrdošín jih – Poprad sever 1,6 kW
      dále po osu Čadca jih – Dolný Kubín – L. Mikuláš pokles na 1,3 kW
      1,3 kW dále až po osu Bytča/Žilina – Kremnica – Krupina
      dále po osu Bytča – Prievidza – Žarnovica vzestup na 1,6 kW
      1,6 kW dále až po osu P. Bystrica – Partizánské – Zlaté Moravce
      dále po osu Púchov – Nitra – Komárno západ vzestup na 2 kW
      dále po osu Trenčín – Sereď – Dunajská Streda vzestup na 2,5 kW
      dále po osu Nové Mesto n.V. sever – Bratislava východ vzestup na 3,16 kW
      dále po osu Senica – Malacky vzestup na 4 kW
      4 kW až po Skalica sever, což je již jenom kousek území SR

      Na plných 5 kW to naběhne až na území Moravy v ose Rožnov p. Radhoštěm – Zlín – Mikulov

    3. AndrejH len taký detail, oni nejdú aktuálne na plný výkon. Na webe majú napísané pri Lysej hore 2 kW. Čísla preto treba znížiť o viac ako polovicu. Konkrétne o 60% menej. Inak vďaka za takéto údaje.

    4. @ Viktor: ano, spletl jsem si to s Libercem, tam budou navyšovat na plný výkon (2 kW), u Lysé hory zřejmě zůstane u těch 2 kW a povolených 5 kW nevyužijí

    5. Slovenská koordinácia DAB pre Javorinu: 43 dbW, azimut 280°: 6A/6B/6D -10 dB, 6C/10C/11A/12C -12 dB. Prepočet pre Skalicu 1,3 kW a 2 kW (reálne samozrejme menej, podľa konštrukcie antény). Slovenský vysielač bude šíriť na slovenské územie slovenské multiplexy menším výkonom ako české z toho istého miesta. Skutočne geniálne, vidno že RÚ „chráni“ záujmy SR. Už z praktických skúseností, aký analógový signál je na Záhorí z VJ, tam DAB nemusia dávať vôbec. Keď to 15 km od vysielača zhasne, je to k ničomu.

    6. @ rar: Neuvádíš zdroj informací. U německé BNetzA se koordinovalo pro ten tvůj zájmový azimut 280° na Velké Javorine:

      12C: 10 kW
      11A: všesměrový tj. 20 kW
      10C: 6,3 kW

      „šestkové“ kanály tj. 6A/6B/6C/6D tam nejsou pro ŽÁDNÝ vysílač na Slovensku. Proto se ptám odkud máš ty informace.

    7. @ rar

      nebyl jsem přesný budu to specifikovat přesněji.

      Je pravda, že kanál 6A/6B/6C/6D byl přidělen dohodou GE06 pro Slovensko WEST. Zároveň ale např. 6D Borský Mikuláš využívá Towercom na základě individuálního oprávnění od ÚR SR. Kanály „K6“ nejsou v koordinaci BNetzA registrovány protože zatím nebylo vyhlášeno výběrové řízení „na udelenie terestriálnych prevádzkových povolení, ktorými budú pridelené frekvencie na vytvorenie terestriálneho multiplexu na území Slovenskej republiky“.

      Proto pro „K6“ nelze předvídat jaké směrové charakteristiky budou s okolními administracemi domluveny.

  4. > AndrejH
    Tabuľku s týmito hodnotami som videl vo FB skupine Digitálne rádio DAB SK. Uvádza BNetzA konečný výsledok koordinácií? 10 kW a dokonca 20 kW ND prešlo cez ČTÚ? Tam najväčší problém, rakúšania asi zvynú zamietať čokoľvek.

Pridaj komentár

Upozornenie: Toto je slušná diskusia bez akýchkoľvek urážok, nadávok či osočovania. Berte to prosím na vedomie ešte pred tým, ako niečo napíšete.

Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Reagujte vždy slušne a vecne. Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, osočovanie, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.