Reklama

Test Antik Nano 4 – Hybridného multimediálneho boxu s možnosťou príjmu staníc cez družicu aj internet

Slovenský operátor Antik Telecom ponúka už niekoľko mesiacov úplne nové mini set-top-boxy (STB) s označením Nano 4. K dispozícii sú vo viacerých verziách a to bez prídavného tunera, ako aj hybridné boxy s integrovaným satelitným (DVB-S/DVB-S2), terestriálnym či káblovým tunerom (DVB-T/DVB-T2/DVB-C). Operátor mi zapožičal na testy hybridný box Nano 4S, ktorý ponúka príjem programov ako prostredníctvom družice v štandardoch DVB-S a DVB-S2, tak aj internetu. Samozrejmosťou je podpora 4K/UHD, archív vysielania, ktorý je už v cene akéhokoľvek programového balíka, vrátane videotéky s množstvom filmov a seriálov rôznych žánrov. Samotný box som mal možnosť testovať niekoľko mesiacov a chcel by som vám ho preto detailnejšie predstaviť, ako aj priniesť reálne skúsenosti. Programovej ponuke operátora či cenám jednotlivých balíkov sa tu teraz venovať nebudem. Vždy aktuálnu ponuku aj s technickými parametrami pre príjem môžete nájsť v sekcii Frekvencie.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Antik Nano 4S:

Procesor: Amlogic S905X4 4x Cortex A55
RAM: 2GB (DDR4-2666)
Flash pamäť: 16 GB eMMC
1x čítačka dekódovacích kariet Conax
1x vstavaný tuner DVB-S/DVB-S2
2x USB port (2.0 a 3.0)
1 x S/PDIF optický digitálny audio výstup
1x Sieťové rozhranie Ethernet (1000 Mbit/s)
1x HDMI výstup
1x OLED displej ukazujúci čas, názov TV kanálu alebo aktuálne vysielajúceho programu
Rozmery: 124 × 115 × 32 (mm)
Podpora: 4K/UHD, TV Archív, TimeShif, WIFI 2,4 GHz/5 GHz, PVR, Bluetooth a množstvo aplikácií

Obsah balenia

Spolu so samotný boxom Antik Nano 4S nájde užívateľ v balení ešte používateľský manuál v slovenskom jazyku, univerzálne diaľkové ovládanie, HDMI kábel, externý napájací zdroj (12V/1,5A), externý IR snímač a dve mikrotužkové (AAA) batérie.

Diaľkové ovládanie

Štandardne dodávané diaľkové ovládanie spolu s boxom Nano 4S je univerzálne. To znamená, že okrem samotného boxu je možné s ním ovládať aj základné funkcie televízora. Nechýbajú však ani multimediálne tlačidlá, či tlačidlá rýchleho prístupu k vyhľadávaniu v archíve, alebo k filmom v sekcii Movies. Spomenúť môžem tiež tlačidlo s ikonou hodín, vďaka nemu môžu diváci veľmi rýchlo zistiť koľko je hodín, aký je dátum či deň. Po jeho stláčaní sa na obrazovke v dolnej časti obrazovky zobrazujú práve tieto údaje.

Pre správne fungovanie ovládača s televízorom je ho však nutné najskôr naprogramovať. Nie je to nič zložité. Potrebné je však pôvodné ovládanie od TV. Detailnejší postup je v používateľskom manuály. Nebudem to tu preto rozpisovať. Ovládač je väčších rozmerov. Nie je široký ale dlhý a preto keď je nutné prejsť z ovládacích šípok na čísla, je nutné si ho v ruke posúvať.

Komunikácia ovládača s boxom prebieha najskôr iba prostredníctvom technológie IR a následne po spárovaní cez Bluetooth. Spárovanie ovládača s boxom nie je nič zložité, stačí len stlačiť po výzve na obrazovke naraz tlačidlá OK a – (VOL STB) a to až do momentu kedy začne blikať červená kontrolka na ovládači. Po spárovaní bude ovládač pracovať iba v režime Bluetooth. Rozpoznať sa to dá aj pomocou modrej LED diódy, ktorá zabliká po každom stlačení tlačidla. Samozrejme iba pri ovládaní boxu, v prípade ovládania TV komunikuje aj naďalej prostredníctvom technológie IR. Párovanie je možné kedykoľvek zrušiť v nastaveniach. Medzi najväčšie výhody patrí určite to, že nie je nutné vôbec mieriť na box, prípadne môže byť box schovaný aj za TV. Štandardne sa nachádza v balení tiež externý IR snímač. Pri jeho použití sa tak môže box schovať za TV aj v prípade, že nie je diaľkové v režime Bluetooth.

Predný a zadný panel

Na prednom paneli sa nachádza OLED displej na ktorom je možné vidieť v pohotovostnom režime aktuálny čas, v prevádzkovom názov TV kanálu alebo názov práve sledovaného programu z EPG danej stanice. Vedľa displeja je aj stavová LED dióda, ktorá informuje užívateľov o aktuálnom stave prijímača. V pohotovostnom stave svieti na červeno, v prevádzkovom na modro. Vypnúť sa nedá. V zadnej časti sa nachádzajú konektory LNB in, IR, S/PDIF, HDMI, AV, sieťový RJ45 a konektor pre pripojenie externého adaptéra. Po bočných stranách sú dva USB porty (USB 2.0 a USB 3.0), ako aj čítača dekódovacích kariet Conax. Karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a hore. Pre niekoho bude určite zaujímavá informácia, že dekódovacia karta s boxom nie je spárovaná.

Nastavenie predného displeja je možné zmeniť v nastaveniach (Menu-Nastavenia-Set-Top-Box-Vzhľad-Nastavenie OLED displeja). Užívateľ si môže zmeniť jas displeja ako aj zobrazovaný obsah. V prevádzkovom režime je možné na displeji zobrazovať Čas, EPG info alebo Čas aj EPG info. Pokiaľ by chcel mať niekto displej vypnutý, je tam aj táto možnosť a to nielen pri zapnutom ale aj vypnutom boxe.

Skúsenosti

Box som mal najskôr s dostupnou verziou firmvéru 5.25.0 ATK. Neskôr však bolo vydaných niekoľko ďalších aktualizácií a poslednou mnou testovanou verziou bola 5.37.0 ATK, ktorá priniesla niekoľko opráv a vylepšení. Pri aktualizáciách by som sa ešte pozastavil a nedá mi nespomenúť, že Antik sa naozaj snaží riešiť prípadné problémy a hlavne ponúkať klientom aj nové funkcie. Neznamená to teda, že si kúpite box a už viac sa nových aktualizácií nedočkáte. V tomto by som preto Antik chcel pochváliť. Nano 4S som mal možnosť otestovať od samotnej registrácie, zápisy na kartu prišli takmer okamžite. Netreba teda čakať vôbec desiatky minút či niekoľko hodín na oživenie karty.

Pri úplne prvom spustení, prípadne po vykonaní továrenských nastavení, je nutné prejsť prvotnou inštaláciou, kde sa najskôr nastaví jazyk hlavného menu (slovenský, český a anglický), pripojenie k sieti, na výber je ako káblové, tak aj bezdrôtové WIFI, vzhľadom k tomu, že box má vstavaný WIFI adaptér. V prípade bezdrôtového pripojenia je možné box pripojiť k WIFI sieťam ako v pásme 2,4 GHz, tak aj 5 GHz. Počas prvotnej inštalácie je možné nastaviť tiež, časovú zónu, rodičovskú ochranu (zámok). Štandardne je nastavené heslo na štyri nuly (0000). V predposlednom kroku sa ešte nastavuje obrazové rozlíšenie a automatické vypnutie boxu. V poslednom kroku prvotnej inštalácie ponúkne prijímač ešte prihlásenie sa do zákazníckeho účtu. Pokiaľ by ho niekto ešte nemal, môže si ho vytvoriť na stránke moj.antik.sk. Na tejto stránke je následne možné spravovať predplatné, prípadne zariadenia, ktoré sú pripojené k účtu. Po dokončení prvotnej inštalácie sa ešte box reštartuje a je pripravený na používanie. Vyhľadávanie staníc potrebné štandardne nie je. Všetky programy sa už načítali automaticky z internetu po dokončení prvotnej inštalácie. Pre sledovanie programov z internetu odporúča operátor aspoň rýchlosť 3 mbps pre SD a 6 mbps pre HD.

Funguje aj so staršími televízormi

Zariadenie je možné pripojiť k televízoru nielen prostredníctvom HDMI kábla, ale aj analógovým AV káblom. Vďaka tomu je možné toto zariadenie pripojiť aj ku starším televízorom, ktoré nemajú HDMI vstup. Osobne som tento AV výstup otestoval s bežne predávaným AV káblom (jack/3x RCA). Fungoval však iba zvuk. Podľa operátora je nutné použiť v tomto prípade výlučne ich kábel. V balení boxu však dodaný nebol a preto mi ho Antik ešte dodatočne dodal. Pri testoch s dodaným káblom priamo od operátora už všetko fungovalo bez problémov. Chcel by som však ešte dodať, že využívať je možné vždy iba jeden výstup. Buď teda analógový (AV) alebo digitálny (HDMI).

Hybridný box

Ako som už spomínal v úvode, Antik Nano 4S je hybridný box. To znamená, že umožňuje príjem televíznych a rozhlasových staníc nielen prostredníctvom družice (DVB-S/S2), ale aj internetu (OTT). V praxi je to veľká výhoda. V prípade výpadku jednej formy príjmu ju plne nahradí druhá. Nefunguje to síce zatiaľ automaticky, ak som totiž vytiahol koaxiálny kábel z boxu, programy šírené z družice nefungovali. Musel som preto zmeniť zdroj zo satelitu na „IPTV“ a následne už fungovali všetky programy aj bez signálu z družice. V nastaveniach je možné si zvoliť preferovaný spôsob príjmu, buď cez internet alebo satelit. Okrem toho je možné zmeniť zdroj najrýchlejšie cez tlačidlo ozubeného kolesa, kde si tiež môže divák zmeniť audio stopu, zapnúť skryté titulky, zmeniť formát obrazu, zapnúť obraz v obraze či obnoviť zdroje. O tom, či je program prijímaný z internetu alebo družice môže vidieť užívateľ v informačnom paneli pri každej stanici.

Kombináciu príjmu cez internet a satelit využíva aj funkcia obraz v obraze (PiP). Užívateľ preto môže sledovať súčasne dva programy naraz, ako v prípade väčšiny viactunerových prijímačov. V tomto prípade je možné jeden program sledovať prostredníctvom družice a druhý cez internet. Platí to však iba v prípade, že je program z družice na hlavnom obraze.

Prostredníctvom Bluetooth je možné pripojiť iba diaľkové ovládanie. Pri pokuse o pripojenie iných zariadení box vždy vypísal hlášku, že párovanie so zariadením nie je povolené.

Aktualizácia parametrov staníc

Kanálová mapa sa v boxe aktualizuje automaticky denne prostredníctvom internetu. Väčšinou je to vo veľmi skorých ranných hodinách. Užívateľ si jú však môže kedykoľvek v prípade potreby aktualizovať manuálne a to obnovením zdrojov pomocou tlačidla s ikonou ozubeného kolesa. Nie je vôbec nutné vykonávať žiadne vyhľadávanie staníc či pri zmenách parametrov prelaďovať programy. Po vykonaní prvotnej inštalácie už boli všetky programy, ktoré ponúka Antik prostredníctvom družice a internetu v boxe uložené a usporiadané podľa operátora. V prípade, že niekto nemá prístup k internetu, môže si aktualizovať zoznam staníc a ich parametrov jednoducho v sekcii Nastavenia (DVB-S/Skenovanie Rýchle).

Vlastný zoznam staníc a editor

Pokiaľ niekomu nevyhovuje poradie staníc, ktoré určuje operátor, môže si ich zoradiť podľa svojich preferencií. Prípadne si môže vytvoriť svoj vlastný obľúbený zoznam. Nápomocný je pri tom Editor. Užívatelia ho nájdu v sekcii Nastavenia. Pomocou editoru si môže užívateľ nielen zmeniť poradie staníc či ich pridať do obľúbených, ale aj vybrať preferovanú audio stopu, uzamknúť daný kanál či zvoliť preferovaný spôsob zdroja signálu (satelit alebo internet).

Príjem z viacerých družíc

Box umožňuje aj príjem z viacerých družíc. Pri prvotnej inštalácii túto možnosť nastavenia však neponúka. Operátor zjavne predpokladá, že väčšina užívateľov bude mať iba príjem z jednej družice (Eutelsat 16A) doplnený o príjem z internetu. V prípade, že je nutné nastaviť DiseqC porty, je nutné ísť po vykonaní prvotnej inštalácie do nastavení. Podporovaný je však iba protokol DiseqC 1.0. To znamená, že užívateľ môže využiť príjem z dvoch, maximálne štyroch družíc. Podporované nie je pritom ani natáčacie zariadenie (motor) USALS. Prednastavené sú okrem družice Eutelsat 16A (16°E), ešte Astry (19,2°E a 28,2°E) a Eutelsat HotBird (13°E). Ďalšie družice v zozname nie sú a nedajú sa ani pridať. K dispozícii je rýchle skenovanie a manuálne. V prípade manuálneho skenovania si môže užívateľ vyhľadať akúkoľvek manuálne zadanú frekvenciu. To, že v zozname chýba napr. Astra 3B/Astra 3C (23,5°E), Thor (0,8°W), alebo akákoľvek iná družica, nie je v podstate žiadny problém. Užívateľ, ktorý má možnosť prijímať programy z iných družíc si môže vyhľadať programy z manuálne zadanej frekvencie pod akýmkoľvek názvom družice. Osobne som testoval príjem z pozície Astra 3B/3B (23,5°E), ktoré som mal pod názvom Astra 28,2°E.

Hlavné menu a elektronický programový sprievodca (EPG)

V čase mojich testov obsahovalo hlavné menu až 20 kategórií (Kanály, Archív, Movies, iStream, Košice, Tančné súťaže, Kariéra v Antiku, Dianie na Ukrajine, Angličtina s Antikom, Naživo, Počasie, Nahrávanie, Prehrávač médií, Objednávka balíkov, Správy, Smarthome, Aktivácia kódom, TV Plugin, Videonávody, Nastavenia) a niekoľko ďalších podkategórií. Vzhľadom k tomu, že nejde o prvý box od Antiku, ktorý testujem, viem, že počet kategórií v hlavnom menu sa môže meniť. Poväčšine sa iba rozrastá, pribúdajú teda nové aplikácie. Stalo sa tak aj počas testovania. V najnovšej verzii firmvéru sa napr. počas môjho testovania v menu objavila nová kategória Podmaz.

Elektronický programový sprievodca (EPG) je v režime single. To znamená, že sa zobrazuje program jednej stanice a to napr. po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní, pripadne z menu (Menu-Archív-Podľa kanálu). V EPG je možné vyhľadávať či nastavovať pripomienky. Priamo z EPG je tiež možné spúšťať programy z archívu.

Vrátim sa ešte k pripomienkam. Jedná sa o funkciu, ktorá pripomenie divákom relácie, ktoré si sám zvolil. Pripomienky sa zobrazujú v hornej časti obrazovky s tromi voľbami (Zavrieť, Pripomenúť, Prepnúť). Je možné tiež nastaviť pripomienku s tým, že ak začne relácia podľa času z EPG, tak box na daný program prepne.

Prehrávanie multimediálneho obsahu a nahrávanie

Po pripojení externého pamäťového zariadenia je možné z neho prehrávať multimediálny obsah. Podporované sú disky naformátované ako vo FAT32, tak aj NTFS. Ak by však chcel na takto naformátovaný disk niekto nahrávať, nie je to možné. Prijímač pracuje pod operačným systémom Linux, preto je pre nahrávanie nutné, aby bol disk naformátovaný vo formátoch EXT alebo EXT2. Po pripojení je však nutné pamäťové zariadenia naformátovať prostredníctvom boxu. Toto platí pre funkciu PVR. TimeShift funguje iba prostredníctvom internetu, teda rovnako ako archív. V prípade, že niekto práve bežiaci program zastaví, dáta sa tak neukladajú na externé pamäťové zariadenie. V tomto prípade teda nie ani potrebné ho mať pripojené.

Nahrávať je možné manuálne stlačením tlačidla REC na diaľkovom ovládaní alebo využitím plánovača. Naplánovať je možné ako jednorázové nahrávanie tak aj pravidelné opakujúce sa, ktoré môžeme využiť pri nahrávaní seriálov. Buď môže užívateľ využiť plánované nahrávanie ďalšieho programu z dát z EPG, alebo si ho môže manuálne nastaviť. Upravovanie je dostupné v sekcii Nahrávanie.

Nahrávať je vždy možné iba jeden kanál. Pri prepnutí na iný kanál, ako ten čo sa nahráva, vyskočí hláška, že počas nahrávania nie je možné prepnúť na iný satelitný kanál a či sa má nahrávanie ukončiť. Pri nahrávaní satelitného programu je však možné prepnúť na kanál, ktorý je šírený cez internet. V praxi je tak možné nahrávať jeden satelitný kanál a ďalší sledovať cez internet, prípade sledovať programy z archívu či zo sekcie Movies. Nahrávať je možné aj programy šírené cez internet.

Počas testovania som si všimol, že prijímač má problémy s nahrávaním z družíc, ktoré sú zapojené v inom DiseqC porte ako A. Ak som zapol nahrávanie programu z akejkoľvek družice, ktorá bola na portoch B, C, alebo D, vypadol signál a tým pádom zostala iba čierna obrazovka. Táto chyba sa neobjavovala na programoch z družice, ktorá bola na porte A, teda ani v prípade, že užívateľ používa iba príjem z jednej družice. O probléme som informoval priamo operátora a ten mi prisľúbil nápravu v jednej z najbližších aktualizácií.

Prostredníctvom mediálneho prehrávača je možné prehrávať väčšinu multimediálnych súborov, vrátane novšieho video formátu H.265/HEVC a to až do rozlíšenia 4K. Podporované sú video súbory vo formátoch AV1/VP9 (10-bit), H.265/HEVC, H.264/AVC, MPEG-1,2,4, VC-1/WMV, AVS+/AVS2 a MJPEG. U audio sú to MPEG-1/2 (layer I/II), MP3, AAC (HE-AAC v2 Profile), FLAC či Vorbis. Okrem video súborov samozrejme box zvláda prehrať aj bežne dostupné formáty obrázkov či audio súborov.

Archív vysielania a doplnky

Archív vysielania je v cene každého programového balíka. Prístup k nemu preto majú všetci klienti, podobne ako aj k ďalším doplnkom či videotéke. Nutné je samozrejme internetové pripojenie. Vysielanie programov archivuje operátor maximálne 20 dní od ich odvysielania. Čo je veľmi dostačujúca doba, väčšina operátorov má pritom archív iba na 7 dní.

Okrem archívu stojí za zmienku aj videotéka, ktorú nájdu užívatelia v hlavnom menu pod názvom Movies. Počas mojich testov bolo vo videotéke viac ako 300 titulov, ktoré sú rozdelené do viacerých kategórií. Nachádzajú sa tu tiež programy z kanálov AXN (AXN Now), FilmBox (FilmBox On) či National Geographic (NG Now).

V priebehu testovania pribudol, po aktualizácii, do hlavného menu nový doplnok s názvom Podmaz. Ako už názov napovedá, ponúka podcasty. Záujemcovia si môžu tak pomocou prijímača vypočuť slovenské podcasty ako napr. satirický Piatoček, Vražedné psyché, Dejiny, Index, Nezhasínaj i Kriminálne spisy. Každý z podcastov má aj krátky popis a archív, vďaka čomu je možné sa dostať k viacerým epizódam vo vybranom čase.

Ako som už spomínal, box umožňuje príjem TV a rádio staníc nielen prostredníctvom družice, ale aj internetu. Pokiaľ by však niekto chcel pridať vlastné verejne dostupné internetové streamy, môže tak urobiť pomocou TV Pluginu. Práve pre toto bol vytvorený tento doplnok. Navyše je možné streamy sprístupniť aj pre ďalších užívateľov.

Popri tomto všetkom je možné pomocou boxu sledovať streamy z web kamier, počúvať internetové rádiá, pozrieť si predpoveď počasia, učiť sa Angličtinu či mať prehľad o dianí v Košiciach, na Ukrajine, alebo aj z celého Slovenska (iStream).

Prístup k internetovej TV

Každý klient satelitnej služby Antik Sat získa automaticky v cene programového balíka satelitnej služby prístup k internetovej Antik TV, ktorú môže využiť nielen na veľkej obrazovke (Smart TV), ale aj mobiloch, tabletoch a PC. V praxi je tak možné využívať službu na viacerých zariadeniach. Hybridný box si môže dať užívateľ napr. na hlavný televízor do obývačky, v spálni a detskej môže mať následne aplikáciu internetovej Antik TV v Smart TV a ešte sú to aj mobily a tablet či už v domácnosti, alebo na cestách.

Záver

Nano 4S je multimediálny box, ktorý môže užívateľ využiť nielen na príjem televíznych a rozhlasových staníc prostredníctvom družice, ale aj internetu a to už aj v novšom video formáte H.265/HEVC do rozlíšenia 4K. Vďaka tomu získa prístup ku všetkým televíznym programom, ktoré operátor ponúka. Nehovoriac o tom, že ak z nejakého dôvodu vypadne satelitný signál, môžu si užívatelia prepnúť zdroj signálu a sledovať svoje obľúbené programy bez prerušenia. Nechýba tiež nahrávanie na externé pamäťové zariadenie (PVR) či funkcia časového posunu TimeShift. Pre užívateľov je navyše dostupný aj archív televízneho vysielania, videotéka, obraz v obraze, webkamery, internetové rádiá, podcasty a množstvo ďalších aplikácií. Box fungoval počas mojich testov bez vážnejších problémov. Našiel som aj nejaké chyby, operátor však prisľúbil, že budú opravené v najbližšej aktualizácii.

Box Nano 4S sa predáva aktuálne spolu s dekódovacou kartou Antik Sat. Doporučená maloobchodná cena nového zariadenia aj spolu s dekódovacou kartou je 89 € s DPH. K dispozícii je u vybraných predajcov po celom Slovensku, ako aj väčších obchodoch s elektronikou či v e-shopoch. V cene zariadenia nie je zahrnuté predplatné programového balíka, v prípade potreby je nutné ho ešte dokúpiť zvlášť. Aktivácia karty je bezplatná.

Mohlo by vás ešte zaujímať