Reklama

DAB+: Vysielač na strednom Slovensku navýšil výkon o 50%

V týchto dňoch došlo k zlepšeniu pokrytia digitálneho rozhlasového vysielania na strednom Slovensku. Zaznamenať to môžu poslucháči v samotnej Banskej Bystrici a jej okolí. Operátor Towercom totiž zvýšil výkon DAB+ vysielača Banská Bystrica – Laskomer zo súčasných 2 kW na 3 kW.
Pokračovanie nižšie:

Kedy reálne došlo k navýšeniu výkonu, nie je známe. Towercom nám presný termín nechcel prezradiť. Včera nám iba potvrdil, že výkon je už navýšený. Podľa dodatku zmluvy medzi RTVS a Towercomom však k zmene malo dôjsť začiatkom júla 2023. Podobne sa tak má stať aj na vysielači Borský Mikuláš – Dubník. Podľa našich informácií však na Dubníku ešte výkon navýšený nebol. Kedy sa tak stane, nie je známe. Ani v tomto prípade nám nechce Towercom plánovaný termín uviesť. Ak sa nám to podarí zistiť, budeme o tom informovať.

V súčasnosti je aktívnych na Slovensku celkovo 10 DAB+ vysielačov, ku ktorým by mali postupne pribudnúť ďalšie. Okrem toho je v pláne ešte navýšenie výkonu na doterajších vysielačoch Borský Mikuláš – Dubník z aktuálnych 2,5 kW na 5 kW a Žilina – Krížava z 2 kW na 5 kW.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. ješiši o 50 %… no to nás normálne zoškvarí…

  2. Čo z toho keď komerčné sa tam nechcú pripojiť kvôli malej ponuke dab prijímačov

    1. Ze mala ponuka prijimacov.. ja mam doma v kazdej izbe uz len s DAB+.. prvy som kupil v 2017tom. Panasonic SC-PMX82.. potom nasledovali SC-PM250BEGS ci ake to ma oznacenie.. ocakavam SC-PMX802.. aj Philips TAM68 a 89xx.. takze ak by sukromne sli do DAB+, tak aj by si ludia kupili DAB+ prijimace pretoze by boli nepriamo donuteni.. spestril by sa vyber.. ale to pokrytie musi byt poriadne zlepsene dovtedy..

  3. To je malo keby to bolo o 100% alebo 200 % bolo by lepšie lebo vo Zvolene na sídlisku Zlatý potok je aj tok slabý signál lebo sídlisko je v jame.

    1. Presne, Detvianske sídlisko obkľúčené vrchmi avšak na Kriváni majú dosť silný signál, aj keď by im Poľana s Kaľamárkou mali tieniť, ale ide to tam. Nepochopím…

  4. Na anténu do DVB-T sa Markíza určite nevrátia, keď príde bývalý mobiliťák…

Komentáre už nie sú povolené.