Reklama

Program Markíza Klasik bude šírený od tohto týždňa už aj cez anténu. Kto ho bude môcť sledovať?

Operátor Towercom, ktorý prevádzkuje na Slovensku okrem iného aj všetky štyri celoplošné DVB-T/DVB-T2 vysielače, rozšíri v utorok 17. septembra 2024 počet staníc šírených v terestriálnom vysielaní. Po zmene kompresného formátu športových staníc Sport 1 a Nova Sport 1 HD vznikla vo 4. multiplexe voľná kapacita, ktorú teraz operátor využije pre rozšírenie ponuky. Vo 4. multiplexe bude tak od zajtra šírená stanica Markíza Klasik. Potvrdili sa tak informácie, ktoré sme priniesli na SatelitnáTV.sk ako prví ešte začiatkom augusta.
Pokračovanie nižšie:

Markíza Klasik odštartovala vysielanie 15. júla 2024. Divákom ponúka časom overené tituly zo zahraničnej produkcie doplnené o klasickú slovenskú a českú televíznu zábavu. Prístup k stanici budú mať klienti služby Plustelka s aktivovaným programovým balíkom Plustelka Štandard. Kompletný program nielen stanice Markíza Klasik je k dispozícii v TV programe.

Pre príjem stanice Markíza Klasik však už budú potrebovať predplatitelia Plustelky zariadenia s podporou video kodeku H.265/HEVC, podobne ako v prípade staníc Sport 1, Nova Sport 1 HD, Šport HD, JOJ Šport HD, Sport 2 HD a JOJ Svet. Stanica bude totiž šírená už v tomto novšom kodeku. Zo zariadení určených pre Plustelku, formát HEVC podporujú modely set-top boxov: Alma iHD, Amiko Impulse CG, Amiko Impulse 3 H.265 a Amiko A5.

Zoznam DVB-T, DVB-T2 a DAB+ vysielačov aj s ich presnou polohou na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače. Nechýba tam ani zoznam šírených programov s detailnými technickými parametrami. Vysielače sa zobrazia po kliknutí na vybraný multiplex.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Markíza Krimi im tam stále bude chýbať v tej ponuke v porovnaní s inými operátormi. Nedohodli sa, neni miesto, etc., bársčo…
    No mali by už konečne skonsolidovať tie MUXy. Previesť do HEVC všetky platené (a možno postupne aj voľné) kanály, zbaviť sa duplikátov v MPEG-4 (RTVS 24 SD, RTVS Šport HD), zbaviť sa MPEG-2 SD kanálov skupiny JOJ a dať ich aspoň do MPEG-4, dať MUX 2 a MUX 3 do T2-ky, usporiadať tie kanály podľa voľnej či platenej ponuky ako majú inde.
    Hneď by bolo miesta pre nejakú tú iniciatívu: rozšíriť ponuku aj zlepšiť jej kvalitu.

    1. @leWoW toho sa na slovensku nikdy nedockas, towercom vobec nepremysla… velka skoda a hlavne hanba

    2. @nikto
      Ten pozemák im v terajšej forme pomaly schátra a bude po dátume spotreby. Aby nedopadli tak, že už po nich ani pes neštekne, keď sa konečne rozhýbu.

    3. Presne tak,konečne prejsť so všetkým programami teda aj s bývalými 3 programami RTVS na nový kodek HEVC 265!Tak ako RTVS ŠPORT.

    4. @Dušan nemozu, musia byt dostupni pre kazdeho. Ale zrusil by som 24 sd a hd dal do klasickeho multiplexu

    5. Tak potom by mali vysielať všetko i analógovo,aby boli dostupnejší pre každého. To snáď nemyslíme vážne,že ľudia nemajú HEVC TV alebo boxy,veď už minimálne 7 rokov sú v predaji!

    6. Závisí od toho ako definujeme „dostupní pre všetkých“… Vysielajú momentálne v MPEG-4, tak s prastarými MPEG-2 zariadeniami na ktorých idú JOJky už dostupní nie sú. Taká ČT vysiela v HEVC v T2-ke. Aj tá musí byť dostupná pre všetkých. Aj je, len sa treba technicky pohnúť.
      Hlavné ich vysvetlenie, prečo sa s tou ponukou nedá pohnúť je, že nemajú dostatok kapacity. Držať pri plnej kapacite MPEG-2 SD programy v norme DVB-T je naozaj nepochopiteľný luxus.

    7. @Dušan tak som to zas nemyslel. Len slovensko nema taku kampan na prechod do dvbt2 ako cesko. To sa riesilo vyse roka a nieco ta kampan na prechod. To nie je len tak, ze 8-9 rocne tv treba hned za 500€ kupit nove, bez nejakej extra kampane. @leWoW ceske dvbt a slovenske memozes porovnavat, to slovenske je otras…

    8. Je mi jasné, že nás tu nečaká žiadne české DVB-T2. Ale ten paškvil, čo tam majú, by sa mal dať do poriadku. Majú tam všeličo predstaviteľné i menej predstaviteľné: MPEG-2 v T-čku, MPEG-4 v T-čku, HEVC v T-čku, MPEG-4 v T2-ke, HEVC v T2-ke. Však hotový guláš toto. Kto im bránil spustiť osvetovú kampaň na prechod na HEVC/T2 – však sú úplne ticho cez rok, sem-tam šteknú, keď ich už topánka tlačí. V ktorom európskom terestriáli majú ešte MPEG-2 SD v norme DVB-T, to by ma naozaj zaujímalo. 🙂 V každej okolitej krajine je už dávno minulosťou taký kapacitne náročný spôsob šírenia. Ale my na to asi máme do večnosti. 🙂

    9. @leWoW ohladom toho mpeg2 som im pisal… poslali ma do prdele, ze to zatial nebude. Konkretne skopirujem, co mi odpisali:
      Vysielanie v kompresnom formáte MPEG2 na DVB-T platforme. Zatiaľ to neplánujeme meniť, máme záujem na tom aby si kvôli našim technickým zmenám nemusel nikto meniť zariadenie. Navyše prínos v kvalite obrázku v SD rozlíšení by bol vskutku diskutabilný. MPEG 4 je vyššia kvalita najmä v tom, že zmenšuje tzv. šírku pásma, resp. dátový tok, čím znižuje náklady na distribúciu. Pokiaľ máte záujem o vskutku vyššiu kvalitu, odporúčame prejsť na platenú DVB-T platformu, kde vysielame nie len vo formáte MPEG4, ale najmä v HD rozlíšení.

    10. Doplnenie: to, ze niekto nema doma tv s podporou dvbt2, to pochopim. Ved aj ja mam v izbe jednu taku bez podpory. Ale kto dneska nema tv bez podpory mpeg4? Skusal som na digital tv z roku cca 2009 ktora podporuje dvbt a stvr ide uplne v pohode… (jednotka dvojka 24 sd a sport hd su mpeg4) no ciste vyhovorky

    11. Plustelka je medzi dvoma mlynskými kolesami:
      1.Keď rýchlo prejdú do hevc tak min. 40% zákazníkov bude musieť vymeniť zariadenia
      2.Ak zostanú v mpeg4 tak nebudú môcť rozširovať ponuku a oproti konkurencii budú strácať
      Otázka je ktorá zo zvolených možností im viac zníži počet zákazníkov.
      Ďalším problémom je, že by potrebovali zvýšiť ceny pretože majú už len jednociferný zisk, zvyšujú sa náklady za šírenie (elektrina, technika…) a dodávatelia programov tiež zvyšujú ceny pri nových zmluvách. To že to sanuje z iných aktivít je dlhodobo neudržateľné.
      Ak končí joj Group zmluva za šírenie a budú chcieť zostať v dvb-t fta tak prejdú do mpeg4. Keď ich Towercom presvedčí aby boli len v Plustelke, tak prejdú do hd a hevc, potom môže prejsť celá Plustelka do hevc a bude miesto pre nové programy a zdôvodní sa aj zdražovanie. To by bola veľká motivácia pre existujúcich zákazníkov vymeniť zariadenia a zostať v Plustelke.

    12. @nikto
      Nech im potom zhnie tam tá MPEG-2-ka. Babráci, kým doženú dobu, dovtedy odoženú všetkých ľudí k iným plateným platformám (sat, internet, kábel). Už sa v podstate aj stalo.
      Naša jedna stará plazma Panasonic z roku 2007 vie prijímať MPEG-4 bezproblémovo. Ale dokedy sa máme vrátiť v čase? Nemali by sme napredovať a vylepšovať?
      „Towercom: pokrok zastavíš na hranici!“

    13. Inac ked uz sme pri tych problemoch s dvbt (ze towercom je drahy jak svina) tak v madarsku dokonca si fta stanice televizie siria sami (provider nie je antenna hungaria, ale v pripade mtva magyar televizio, tv2 ma tv2 csoport a rtl ma magyar rtl televizio).

    14. @leWoW suhlasim. V podstate kazdy televizor s podporou dvbt od cca roku 2007 zvladne mpeg4. To mpeg2 je na 50” tv nepozeratelne.

    15. @nikto
      Ten prechod do modernejšieho formátu môže, ale automaticky nemusí zaistiť lepšiu kvalitu. Zaistí viac miesta pre manévrovanie v tých MUXoch. Stačí sa pozrieť na kanály ako Prima SK, Prima Cool SK, Viasat History, Minimax v Plustelke. Síce to je šírené v modernejšom kompresnom formáte, ale s kvalitou to veľa spoločného nemá. Treba moderný formát aj príslušný tok pre ten daný formát.
      @Joko
      Jeden krok dopredu, jeden krok dozadu, aby sme nikoho neodplašili. Ale bez väčšej generálky, bez toho aby to výraznejšie prekopali, sa nezaobídu. Budú na okraji záujmu. Pykajú za svoje skoršie zlé rozhodnutia. Manažment nemajú najlepší, si zariskujem tvrdiť.

  2. leWoW máš pravdu a myslím si že dlho nebude trvať a celá plustelka bude v hevc.Samozrejme že sa nedohodli inak by Markíza krimi bola dávno plustelke a čo sa týka voľných programov je to zbytočné komentovať

  3. No uvidíme od nového roka čo bude lebo pokiaľ neviete tak RTVS joj a Lux majú zmluvy na šírenie len do konca roka tak si myslim že keď budú mať nové zmluvy tak budú asi musieť vysielať buď v hevc a to sa týka hlavne jojky a keď nie tak mpeg-4

    1. Joj a towercom maju jedneho majitela. Cize zmluva sa automaticky predlzi lebo joj hnije v dvbt zadarmo. Teraz pytaju peniaze len od lux. Je to dost low cost telka, mohli by prejst do avisu a aj ta3 sd by mohla byt zadarmo v avise…

  4. Podla mna by mal avis alebo nejaka dalsia firma prevadzkovat jeden celoplosny mux, podobne ako v cesku. Mux 1 by bol verejnopravny, mux 2 komercny, mux 3 vsetko platene (plustelka) a mux 4 ta druha firma. Mohla by tam byt markiza, ta3, mohol by tam prejst lux, mozno nejakych zopar stanic navyse. V cesku co ma mux 24 firma digital broadcasting tak ma tam tolko stanic ako ceske radiokomunikacie vo vsetkych dokopy (ak neratam ct). Ved v cra je mimo ct len prima a ocko. A vlastne jedna nova, ale ta ma dost nizku kvalitu oproti muxu 24. Na slovensku asi nezrealizovatelne, no mohlo by to tak byt. Velka skoda

    1. Neviem či ti neušlo.. Avis a tower – ten istý majiteľ.

    2. Mám taký pocit, že pokiaľ by mala v správe ten terestriál hocijaká iná slovenská spoločnosť naviazaná na miestnu oligarchiu a politiku, situácia by nebola veľmi odlišná. Keď máš v krajine feudalistické podmienky fungovania, tak ani verejný záujem, ani trhový mechanizmus, ktorý by nastavoval ponuku a dopyt, dôležitý nie je, resp. nefunguje. Funguje to na úplne inom (skorumpovanom) princípe. Tam bude ten pes zakopaný, nie v povrchných drobnostiach. Keby mala ten náš terestriál v správe nejaká zdatná zahraničná spoločnosť ktorá tomu rozumie, neponorená do miestneho korupčného prostredia, ktorá manažuje veci na základe profesionality a užívateľských požiadaviek, vyzeralo by to úplne inak.

    3. A kto má to ten Towercom? Nemá ho hentá finančná skupina čo má aj České Rádiokomunikace?

  5. Každý nadáva na markízu, všetci tvrdia, že ju nikto nesleduje a zrazu sa tu rozčuľujete, že nejaké krimi nie je na anténe 😀 😀 😀

    1. @Imper o to nejde, ide o princip, ked klasik je na antene, preco by nemohla byt aj krimi?

    2. Dôvod je prozaický klasik má dosť veľkú sledovanosť.

    3. Klasik má obrovský úspech, čo dúfam aj Skylink donúti dať to do Skylink Live aj s archívom.

  6. Z utorka ubehlo už vyše 6.5 hodiny a stále Towertrol nespustil avizovanú tv,čo ešte spinkajú spánkom,,spravodlivých“ ako vždy..

    1. Pisali v utorok a ten má 24 hodín. Tipujem medzi 9 až 13 hod.

    2. Skúšate ladiť ten MUX 4 alebo sa vám automaticky objaví v telke formou update?

Pridaj komentár

Upozornenie: Toto je slušná diskusia bez akýchkoľvek urážok, nadávok či osočovania. Berte to prosím na vedomie ešte pred tým, ako niečo napíšete.

Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Reagujte vždy slušne a vecne. Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, osočovanie, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.