Reklama

Skylink dnes pozastaví distribúciu troch českých staníc, poznáme dôvod

V satelitných službách Skylink a freeSAT bude dnes podľa informácií SatelitnáTV.sk pozastavená distribúcia troch českých programov. Konkrétne pôjde o stanice TV Barrandov HD, Barrandov Krimi a Kino Barrandov, ktoré sú šírené na družici Astra 3B (23,5°E) z frekvencie 12 090 MHz. Nepôjde však o geoblokáciu, k program preto nebudú mať prístup ako slovenskí, tak aj českí predplatitelia.
Pokračovanie nižšie:

Podľa našich informácií je dôvodom pozastavenia satelitnej distribúcie nedodržanie zmluvných záväzkov zo strany vysielateľa týchto programov.

Z vyššie uvedeného dôvodu sa preto operátor rozhodol pozastaviť satelitnú distribúciu staníc TV Barrandov HD, Barrandov Krimi a Kino Barrandov. Klienti na Slovensku a v Českej republike budú preto môcť vidieť na programových pozíciách uvedených staníc oznam o pozastavení vysielania z dôvodu neplnení záväzkov zo strany TV Barrandov.

Aktuálnu a kompletnú ponuku nielen slovenských a českých satelitných služieb, aj s technickými parametrami pre príjem, môžete nájsť už tradične v sekcii Frekvencie. Zoznam staníc každej platformy je navyše usporiadaný podľa oficiálnej kanálovej mapy.

Technické parametre pre príjem TV Barrandov HD, Barrandov Krimi a Kino Barrandov :
Družica: Astra 3B (23.5°E)
Frekvencia: 12090 MHz
Polarizácia: V
FEC: 3/4
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Provider: M7 Group
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 0624 (Irdeto), 0D96 (Cryptoworks), 0653 (Irdeto), 0B02 (Conax), 181D (Nagravision), 0500 (Viaccess)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Na tých Barrandovoch sa už nevysielalo vôbec nič, čo by stálo za povšimnutie. Jeden daný tip programu z archívu dokolečka a teleshopping. Ale reklamný čas stále predávali. Doteraz.

    1. Nedávajú nič, to je pravda. Mňa zaujalo ale z akého dôvodu ich odpojili. Toto znamená, že Skylink si za šírenie TV Barrandov nechával platiť.

    2. @Bara
      Alebo sa minimálne v istej miere podielal ten Barrandov na nákladoch za šírenie toho nadbytočného balastu, ktorý by inak M7 možno už dávno z ponuky odstránil. Vypínali im aj elektrinu za neuhradené platby.

    3. Asi potom ak Skylink dostával zaplatené za niektoré programy tak potom asi by mohol zriadiť bezplatný balíček programov kde by všetky programy ktoré si Skylink nechá zaplatiť potom púšťal zdarma bez akéhokoľvek servisného alebo iného poplatku.

    4. @Zákazník
      Taká bola situácia pred zavedením servisného poplatku. Miestne telky (české a slovenské) samotné ale už všetky náklady spojené so šírením nezávisle nefinancovali, naopak, zvyšovali poplatky za prístup k svojim programom u jednotlivých operátorov. Takže sa tu a tam podielajú na distribúcii, ale komerčné televízie si žiadajú nemalé čiastky za svoje programy. A predávajú ich často v kombo-balíčkoch. Uvediem príklad z okolia pay-tv programov: keď bude Viasat obnovovať zmluvy na Explore, Nature, History, Epic Drama, môže dať vyššiu cenu, keď si operátor nechce zobrať aj nový True Crime v predávanom balíčku programov.
      V prípade verejnoprávnych štát platí M7 za šírenie, za satelitnú kapacitu, ktorú si objednal.

    5. Tak zdá sa že barrandov asi bol výnimka. Inak by to nezrušili ako to vypli dnes. Aspoň verejnoprávne programy a stanice Barrandov by mohli byť na karte bez akýchkoľvek poplatkov keď už tak.

    6. @Zákazník
      Presne pre toto tebou spomínané existujú karty ČT a RTVS. Karta RTVS sa vraj už veľmi nevydávala v poslednom období existencie RTVS.
      Skylinku už treba zaplatiť minimálne ten satelitný minibalík, alebo ten nový internetový balík TV+.

    7. @ Bara :

      Tady někdo evidentně objevil Ameriku jak vidím. Jen naivní člověk si mohl myslet to že nenažraný Skylink platí distribuci Jojce, Markíze, Nově, Primě podobně.

    8. Len RTVS a ČT karty neobsahovali Barrandov, ktorý zrejme Skylinku musel tiež za distribúciu platiť.

    9. Mohli by dať bezplatne balík ktorý by obsahoval všetky stanice ktoré si distribúciu platia a Skylink nemusí im platiť za práva z napríklad dajme tomu aj Barrandov priamo na Skylink kartách bez zaplateného poplatku a po zaplatení poplatku by išli aj ostatné ktorým treba platiť a netrebalo by zvlášť karty pre RTVS aj ČT a zvlášť Skylink karty. Tak to fungovalo kedysi mohlo by aj dnes. Len markízy a Jojky a podobne by sa platili, Skylink by nestratil, lebo väčšina by za markízu a Jojku platila. RTVS aj ČT sú aj teraz bez poplatkov na vlastných kartách z teda kľudne mohla ostať jedna karta bez poplatkov ako kedysi a bolo by pričom väčšina programov zo základu by dnes aj tak bola platená.

    10. @Zákazník
      Barrandov je neverejný komerčný vysielateľ, dohoda s M7 je obchodným tajomstvom a môžeme maximálne špekulovať kto komu a koľko platí. Podľa toho oznamu (ak je kredibilný) by som povedal, že očakávali nejakú platbu od TV Barrandov a nedostali ju (ako ani elektrárne predtým). Opačne, keby mal Skylink napr. platiť viac za prístup k programom Barrandova a nemal by za tú cenu záujem, tak ich jednoducho vyradí bez naťahovania sa.
      Nevidíme do tých zmlúv s komerčnými stanicami, ja odhadujem zmiešaný model: Skylinku sa posúvajú nejaké peňáze za kapacitu, ktorá sa využije na šírenie (spolupodiel) a Skylink zase platí za prístup/práva ku komerčným programom. Preto ti na nejakej karte od verejnoprávnej televízie fungovať nebudú, lebo tam je osobitná ich dohoda so Skylinkom.
      Model ktorý si predstavuješ by bol taký, že na kartách Skylinku by fungovali kanály ČT, STVR a nejaké komerčné gratis? To funguje v Rakúsku, kde môžeš požiadať SKY Austria, aby ti natvrvalo sprístupnila na karte SKY kanály ORF + ATV, ATV II, ATV HD, Puls 4 (Freischaltung). U nás si si mohol dať pretransformovať kartu Skylinku na kartu ČT či RTVS alebo existovala krátko Voľná telka cez satelit, kde boli popri kanáloch RTVS dostupné aj kanály JOJ – Markíza svoje kanály nechcela dať sprístupniť.

    1. Budú za tým nejaké dlžoby voči M7 v tomto prípade. S platbami za elektrinu mali tiež problém.

    1. Dobrý zápas… ale dnes hrá aj Real Madrid a ten si vychutnám a predtým ešte o 18:45 Juventus

    2. @ Imper :

      Pokud chceš Nova Sport 6 HD tak ho možeš mět přes SAT hned a jen stačí změnit operátora a to od Slovak Telekomu DIGI Slovakia nebo Magio SAT.

  2. Vobec som to nepozeral len ma mrzi ze vyradili 5 madarakych programov ale to bolo na poziadavku madarov ale telku uz pozeram cim dalej tym menej neni tam nic len rekama aj HBO uz neni ako predtym.

    1. @REJ
      Veru dosť výrazne zredukovali tú ponuku maďarských programov na 23,5E. Tvrdia, že TV2 už nedáva súhlas na šírenie Mozi+, Prime, TV2 Comedy, Izaura, Zenebutik – mali by potom skončiť u všetkých, treba si to overiť. Ak sú hockde inde dostupné, tak to je potom iba rozprávka od Skylinku a jednoducho sa nedohodli.
      Ale Skylink samotný zdegradoval ten balík maďarský kanálov tým, že dal aj tých pár HD-čiek čo mal do SD. Síce to nie je zlá SD kvalita, ale komu sa chce dneska dívať tak veľmi na SD, keď si zvykáme na HD… Ďalej pár programov odpálili na satelite, lebo nemali po odchode z transpondérov miesto: TV4, Galaxy4, ATV – už iba cez internet.
      Všetko uvedné spolu je dosť velký úder pre potenciálneho záujemcu o tie programy z Astry 3.

    2. Tie programy nie su uz ani v Mindigtv volne dostupne a ta Galaxy4 mi ide na Skylinku pocul som ze pridaju Nova Sport 6 True Crime Leo Gold ale ci to bude pravda to neviem.

    3. @REJ
      Pravda, Galaxy4 napokon (zatiaľ?) nechali, beží. Maďarský terestriál je úplne iný príbeh (keď ho máš možnosť prijímať), tam tá Izaura naozaj skončila ako FTA kanál, ale v platenom balíku sú okrem nej samozrejme dostupné všetky kanály skupiny TV2.
      Budem zvedavý, ako sa k tej ponuke na Astre postavia klienti freeSATu, ktorých budú chcieť pretáčať na Astru. Na Thore majú totiž neporovnateľne lepšiu ponuku (kvalita aj kvantita) maďarských kanálov.

  3. Táto tv je už za zenitom nič moc.
    Zo začiatku to bola tv podobná našej Joj.
    Ale Potom sa to pokašlalo.
    Takže ak by skončili aj na SK chýbať mi nebude.

  4. Ten Galaxy4 na 1W ide už niekoľko rokov voľne na 1W ak sa dobre pamätám.
    Asi to zabudli zakódovať.

    1. @Zetor25
      Šlo to tam dosť dlho nekódovane. Je to distribučný signál pre káblovky. Ale ak ma pamäť neklame, už to po dlhom čase zakódovali. Či nie?

  5. Ja nechápem, ako napríklad v Taliansku môžu uživiť satelitnú platformu Tivusat bez toho, aby vzali od ľudí jedno euro a ešte si tie televízie sami platia distribúciu. A u nás a v CR to nejde.

    1. Asi rovnako ako sa uživila platforma Skylink od začiatkov ešte pod názvom Slovak link okolo 2003/2004 až do konca leta 2012. Jednoducho TV sú ochotné platiť za dostupnosť aby ich mohli diváci sledovať. Dokonca aj HD, kódovanie je len kvôli obmedzeným právam, žiadne poplatky od operátorov. Takto sa to má robiť. Uvedomujú si konkurenciu v podobe streamovacích služieb zo zahraničia zrejme. U nás si ešte aj Markíza a JOJ drzo pýtajú poplatky. Ak by u nás nikto nebol po zavedení poplatku ochotný platiť Skylink, tak Skylink by bol len ako PAY TV platforma a Markíza + JOJ ak by videli neochotu platiť tak by našli iného prevádzkovateľa napríklad Towercom voľná telka cez satelit, ktorá fungovala chvíľu a bola by tam aj Markíza a JOJ, a Markíza by ostala aj v DVB-T free, ale keďže každý zrazu začal platiť a dokonca po odchode z DVB-T sa k platbe pridali aj ďalší ochotní platiť za TV, tak sa postupne prechádza na výlučne platený model a postupne nakoľko divákom to nevadí sa poplatky zvyšujú. V Taliansku by asi nikto nebol ochotný platiť zrazu a teda tam zatiaľ tento model nehrozí nehovoriac v dobe konkurencie streamovacích služieb. U nás im streamovacie služby nevadia, ešte aj Markíza a JOJ zaviedli ďalšie a z nich majú ďalšie poplatky, ešte tam dajú exkluzívny šport aby získali väčší záujem a tiež ešte poplatky z príplatkov za šport.

    2. Je to veľká platforma, prirovnal by som ju k britskému Freesatu, kde sa tiež platí operátorovi, aby bol ten-ktorý program zahrnutý do rastra. Platí sa zvlášť aj za také prkotiny ako miesto v rastri.
      V ČR tak funguje pozemák. Aj komerční vysielatelia si platia to miesto v MUXoch, aby mohli byť súčasťou tej obľúbenej bezplatnej ponuky.
      Recept? Schopný prevádzkovateľ siete ktorý nastavuje podmienky adekvátne + dobrá, konkrurencieschopná ponuka + popularita u ľudí.

Pridaj komentár

Upozornenie: Toto je slušná diskusia bez akýchkoľvek urážok, nadávok či osočovania. Berte to prosím na vedomie ešte pred tým, ako niečo napíšete.

Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Reagujte vždy slušne a vecne. Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, osočovanie, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.