Reklama

Príjem nielen nových českých DAB+ vysielačov od operátorov Teleko a RTI na vrchu Benát za zlepšených podmienok

V poslednej dobe spustili naši susedia v Českej republike viacero nových výkonnejších DAB+ vysielačov ktorých signál by teoreticky mohol „doletieť“ až na Slovensko. Z toho dôvodu som si preto naplánoval, že to skúsim reálne otestovať. Tieto dni sú pritom priam ideálne na príjem vzdialených signálov, vzhľadom k tomu, že sú zlepšené prijímové podmienky. Bez väčšieho váhania som sa preto rozhodol vyraziť do hôr aj s technikou vyskúšať ich príjem v praxi na západnom Slovensku. Hľadal som najmä miesto, kde by mal byť prijateľný terénny profil s čo najmenej prekážkami v smere príjmu. Zaujímali ma najmä nové výkonnejšie DAB+ vysielače od operátorov Teleko a RTI CZ. Konkrétne to boli Trutnov – Černá hora Kašperské Hory – Javorník a České Budějovice – Kluk, respektíve České Budějovice – Kleť.
Pokračovanie nižšie:

Po preskúmaní terénnych profilov som sa vybral nakoniec vrch Benát, ktorý je v pohorí Pohronský Inovec. Vrch leží nad obcou Machulince v okrese Zlaté Moravce a má nadmorskú výšku 692 m n.m.

Pri samotnom ladení na mieste som bol veľmi milo prekvapený signálom z vysielača Trutnov – Černá hora, ktorý šíri signál na kanáli 7C (192.352 MHz) s výkonom 7 kW. Vysielač je pritom vzdialený od miesta príjmu slušných 317 km. Príjem bol realizovaný iba s teleskopickou anténou na DAB+ rádiu a USB tunery SDRplay. Signál dosť kolísal, napriek tomu mi naladilo všetky stanice z daného multiplexu a bolo ich možné aj počúvať, aj keď s výpadkami.

Teleko DAB+ 2 multiplex na kanáli 7C.

V prípade nových vysielačov Kašperské Hory – Javorník, České Budějovice – Kluk, respektíve České Budějovice – Kleť od operátora RTI CZ, ktoré šíria signál v jednofrekvenčnej sieti (SFN) na kanáli 9B (204.64 MHz) som taký úspech nemal. Signál sa síce na kanáli 9B objavoval, no nebol dostatočne silný na to, aby sa naladili stanice.

Pri testoch som tiež overoval signál aj na iných kanáloch. Bez vážnejších problémov bolo možné prijímať signál z vysielača Frýdek-Místek – Lysá hora (10D/215.072 MHz) a identifikoval sa tiež aj poľský multiplex na kanáli 11A (216,928 MHz) z vysielača Wisła – Skrzyczne. Pri kanáli 10D (215.072 MHz) však spôsoboval problémy silný blízky vysielač z Nitry na vedľajšom kanáli 10C (213,360 MHz), ktorý šíri reálne signál približne s výkonom 10 kW. Bolo preto nutné hľadať miesto, ktoré je v tieni práve tohto veľmi blízkeho vysielača vzdialeného vzdušnou čiarou 28 km. V prípade skalného mesta na Benáte to však nie je žiadny problém. Samozrejmosťou boli tiež slovenské DAB+ vysielače Bratislava – Kamzík (12C/227,360 MHz), Borský Mikuláš – Dubník (6D/187,072 MHz), Trenčín – Nad Oborou (12C/227,360 MHz) či Žilina – Krížava (12A/223,936 MHz). Z Rakúska boli multiplexy na kanáloch 5C (178,352 MHz), 5D (180,064 MHz), 7A (188,928 MHz), 8A (195,936 MHz) , 8B (197,648 MHz), 8D (201,072 MHz), 10B (211,648 MHz) a 11C (220.352 MHz). Zabudnúť nemôžem ani na celoplošný multiplex ČRo na kanáli 12D (229.072 MHz).

Toľko moje skúsenosti s príjmom na vrchu Benát za zlepšených prijímových podmienok. Niekedy nabudúce sa môžem, v prípade záujmu, zamerať aj na FM a priniesť BandScan.

Výhľad z vrchu Benát na Zobor, Žibricu a Veľký Tribeč.

Podarilo sa aj vám v posledných dňoch naladiť vzdialené zahraničné DAB+ vysielače na Slovensku či už na cestách, turistike či doma na externú anténu? Môžete sa podeliť so svojimi skúsenosťami v komentároch pod článkom. Nezabudnite doplniť aj miesto príjmu.

Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače s platným povolením. V blízkej dobe pribudnú do tohto zoznamu aj TII kódy.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Na severe Slovenská je teraz prakticky nemožné niečo naladiť na kanáloch 7A,7B.7C,7D a to ani na kopci z anténou .Ruší to Poľský TV MUX 8 7.kanál.(Wisla,Zakopané,Rabka,Szcsawnica)

Pridaj komentár

Upozornenie: Toto je slušná diskusia bez akýchkoľvek urážok, nadávok či osočovania. Berte to prosím na vedomie ešte pred tým, ako niečo napíšete.

Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Reagujte vždy slušne a vecne. Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, osočovanie, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.